;
;
;

Dag van het Werkplezier in de Zorg: onze zorgzame collega Annie aan het woord

Het motto van VrijwilligersNH is “Plezier voor iedereen!”. Na het vertrek van onze administratieve topper Annemieke, kwam Annie Scharff-Ennema ons team eind vorig jaar versterken. Wij spraken haar over haar werkplezier, want ook binnen ons team is plezier hebben in wat je doet een dagelijks doel.

Annie werkt al jarenlang in de zorgsector. Eerder maakte zij een overstap binnen WilgaerdenLeekerweideGroep van Verzorgende IG naar Administratief Medewerker, gezien zij na een gecompliceerde hernia in 2021 noodgedwongen haar fysiek belastende zorgtaken moest staken.

“Met veel plezier werkte ik als zorgmedewerker bij Wilgaerden woonzorgcomplex Vijverstate, maar na mijn hernia lukte met name bukken, draaien, lang staan en kracht zetten mij gewoon echt niet meer in. Na een tijd thuis startte ik met een re-integratie traject, waarbij ik de rol van Activiteitenbegeleider op mij nam op locatie De Rustenburcht; een functie waarbij je cliënten een goed gevoel kunt geven. Als we het over werkplezier hebben, is dit voor mij een belangrijke factor. Daarnaast bood ik administratieve ondersteuning op de afdeling Cliëntenadministratie en P&O. Deze werkzaamheden liepen ten einde. Gelukkig tipte een collega mij over een openstaande vacature bij VrijwilligersNH, waarop ik solliciteerde. Ik werd aangenomen en kon snel aan de slag. Ik was en ben ontzettend blij met deze nieuwe invulling van werken binnen de zorg."

Goede werksfeer
"Wat mij direct opviel is dat het team niet alleen zorgzaam is naar cliënten en vrijwilligers toe, maar ook naar elkaar. Er heerst een goede werksfeer, waarbij er tijd wordt gemaakt voor persoonlijk contact. Gewoon om even te vragen hoe het gaat bijvoorbeeld, of om te horen of je een goed weekend hebt gehad. Dat vind ik prettig, hierdoor voelt het echt als deel uitmaken van een zorgzaam team."

Zinvol werk
"Ook al heb ik hier geen direct contact met cliënten, zorgen we er samen wél voor dat ze een goed gevoel krijgen doordat we vrijwilligers koppelen die gehoor kunnen geven aan de hulpvragen. Dit geeft mij voldoening. Het is een andere manier van zorg bieden, maar ik heb wel het gevoel dat ik met zinvol werk bezig ben en anderen kan helpen."

Passende en plezierige werkplek
"De vrijheid die ik krijg binnen VrijwilligersNH om de functie zo in te richten zodat het werkbaar is en blijft wat de fysieke belasting betreft, dat maakt het voor mij een passende baan. Het persoonlijke contact met collega’s en de welwillendheid vanuit het team om mij hulp en uitleg te bieden bij mijn nieuwe werkzaamheden, dat maakt het voor mij een plezierige plek om te werken."

Werkervaring en de waarde van vrijwilligers

In 2014 begon Annie bij Wilgaerden als huishoudelijk medewerker extramurale zorg. Vanuit deze baan startte ze de opleiding voor Verzorgende IG (BBL), die zij binnen 2,5 jaar succesvol afrondde. Met een diploma en werk-leer ervaring bij Westerhaven en Avondlicht op zak, ging ze op locatie Vijverstate aan de slag. Haar hart lag altijd bij de extramurale zorg, maar ze is ontzettend blij met haar nieuwe baan in de zorg binnen de ondersteunende diensten.

"Het belang van de inzet van vrijwilligers heb ik zelf op iedere zorglocatie waar ik werkzaam ben geweest ervaren. Dit maakt dat ik mij hier met liefde voor inzet."

“Je ziet cliënten opbloeien van de persoonlijke aandacht die vrijwilligers geven. Dit geldt voor zowel intra- als extramurale cliënten. Ik vind het mooi dat ik hieraan bij kan dragen door er samen met Sandra voor te zorgen dat de administratie goed geregeld is en de openstaande hulpvragen (vacatures) op de website komen te staan en zo gevonden kunnen worden door mensen die ook graag iets voor een ander betekenen."

Zorg voor elkaar
"Ook zijn wij als administratieve krachten het eerste aanspreekpunt voor vragen die binnenkomen via het algemene telefoonnummer en per e-mail. Collega’s zijn altijd bereid om het even over te nemen zodat we telefonisch bereikbaar blijven. Hierdoor kan ik luisteren naar mijn lichaam en zo nodig tussendoor even rekken, strekken en een rondje lopen over het terrein van Leekerweide, wat ook nog eens een mooie omgeving is."

"Hier werken, werkt goed voor mij. Ondanks de veranderingen qua werkzaamheden, heb ik nog steeds heel veel werkplezier in de zorg.”

 

 

Meer informatie?

Wil je meer weten over VrijwilligersNH? Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met je op.