;
;
;

Formulierenbrigade biedt hulp bij o.a. het aanvragen van de energietoeslag

Hulp nodig bij het aanvragen van toeslagen, zoals de eenmalige energietoeslag? Kom naar het spreekuur van de Formulierenbrigade!

Wij spraken een van de behulpzame Formulierenbrigade vrijwilligers over deze waardevolle ondersteunende dienst, waarbij gratis hulp en uitleg geboden wordt aan inwoners op inloopspreekuren in de gemeenten Koggenland, Hoorn, Drechterland en Medemblik.


Vrijwilliger aan het woord

Anneke Oud uit Avenhorn zet zich samen met vijf andere Formulierenbrigade vrijwilligers in voor inwoners van de gemeente Koggenland met een hulpvraag op het gebied van (digitale) formulieren. Denk hierbij aan uitleg omtrent brieven van de Belastingdienst - de blauwe envelop - of gemeentelijke instanties en hulp bij de acties die hier wellicht aan gekoppeld zijn.


“Als mensen brieven ontvangen van instanties en de inhoud ervan niet begrijpen, hopen wij dat zij ons weten te vinden voor gratis hulp en uitleg. Dit voorkomt problemen, zoals boetes als er te laat actie ondernomen wordt.”


Op woensdagmiddag van 14.00 - 16.00 uur vertegenwoordigen twee vrijwilligers het team van de behulpzame brigade tijdens het inloopspreekuur in Bibliotheek De Goorn.
“Het is fijn dat we er altijd met z’n tweeën zijn. Er is altijd iemand om mee te overleggen bij de wat complexere hulpvragen. Daarbij proberen we direct ook verder te kijken dan enkel naar de hulpvraag, gezien er vaak meer bij komt kijken. Bij een laag inkomen kunnen we bijvoorbeeld direct meerdere toeslagen aanvragen, zoals zorgtoeslag en huurtoeslag. Maar ook de energietoeslag is dan van toepassing, welke zelf aangevraagd dient te worden."“We merken dat veel mensen (nog) niet op de hoogte zijn van het bestaan van de energietoeslag en hier geen gebruik van maken. Zonde natuurlijk, gezien deze inkomensafhankelijke toeslag voor sommige mensen erg welkom is. Wij helpen graag bij het indienen van de aanvraag.”

Vooral ouderen, mensen die anderstalig zijn of die om andere redenen moeite hebben met (digitale) officiële communicatie en het houden van overzicht, maken gebruik van de gratis deskundige hulp. Om de bezoekers verder te kunnen helpen, heeft de Formulierenbrigade de inloggegevens nodig van de DigiD. De app moet geïnstalleerd worden om verder te gaan met de hulpvraag.
“Zonder deze gegevens kunnen wij niks, gezien alle instanties hier bij aanvang van een aanvraag naar vragen. Wij werken vanuit de procedure die de hulpvrager normaal ook zou doorlopen. We loggen samen in, doorlopen de aanvraag stap voor stap en versturen het net zoals het zelfstandig ook verstuurd zou worden. Dit geeft de aanvrager inzicht in de werkwijze, zodat het de volgende keer wellicht zelf gedaan kan worden. Daarbij waarborgt het ook de privacy. Na de aanvraag slaan wij de gegevens niet op. We doen enkel verslag van het type hulpvraag, zonder gegevens van de aanvrager. Dit enkel om het inzichtelijk te krijgen welke hulpvragen er spelen binnen onze gemeente.
De afdeling Welzijn en Zorg zorgt er altijd voor dat ze op woensdagmiddag bereikbaar zijn voor vragen, mochten wij er zelf niet uitkomen. Dit is erg waardevol, zo kunnen we mensen vaak snel verder helpen. Zij kunnen daarbij ook direct zien of er al eerder een aanvraag gedaan is. Dit scheelt soms echt een hoop (uitzoek)werk.”


Ook hulp bij de eenvoudige belastingaangifte kwam voor bezoekers in het eerste kwartaal van 2022 als geroepen.
“Voordat wij hier hulp bij boden, hebben wij een training gekregen zodat wij op de hoogte waren van bijvoorbeeld de aftrekposten. Dit heeft ons echt inzicht gegeven zodat wij ook hierin deskundig te werk konden gaan.“

Het digitale tijdperk
Er zijn een aantal bezoekers die vaker een bezoek brengen aan de Formulierenbrigade. Niet iedereen heeft bijvoorbeeld een laptop, smartphone en/of printer thuis om de aanvragen naderhand zelfstandig te kunnen doen.
Uiteraard blijven we dan de nodige ondersteuning bieden. Wanneer er vragen over blijven die de Formulierenbrigade niet kan beantwoorden, verwijzen wij door naar de juiste persoon of instantie die de aanvrager verder kan helpen. Hierdoor hoeft niemand buiten bereik van hulp te vallen.”

Gezien het digitale tijdperk verwachten we dat de bezoekersaantallen nog meer zullen toenemen. Steeds meer zaken kunnen enkel digitaal geregeld worden. De inzet van de Formulierenbrigade vrijwilligers zoals Anneke is dan ook zeer welkom en wordt door zowel de bezoekers als de instanties heel erg gewaardeerd.

Hulp nodig?
Meer informatie omtrent de inloopspreekuren in de gemeenten Koggenland, Hoorn, Drechterland en Medemblik is te vinden op de website: www.formulierenbrigadewf.nl
Voor overige vragen kunt u contact opnemen met VrijwilligersNH via 0229 576416 of per mail naar info@vrijwilligersnh.nl.

Let op:
Van 28 juli t/m 25 augustus is Formulierenbrigade BiebPunt (Grote Waal, Hoorn) gesloten. Wees welkom in de Centrale Bibliotheek te Hoorn.
Van 26 juli t/m 16 augustus is Formulierenbrigade Drechterland te vinden op een ander adres, namelijk Streekweg 224 te Hoogkarspel (gebouw naast de Bibliotheek).De Formulierenbrigade is een initiatief van VrijwilligersNH in samenwerking met de Bibliotheek Hoorn, de Westfriese Bibliotheken, gemeente Hoorn, gemeente Medemblik, gemeente Drechterland en gemeente Koggenland.

Meer informatie?

Wil je meer weten over VrijwilligersNH? Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met je op.