;
;
;

Samen stralend in de krant

Jordy Gomes van Rodi Media ging in gesprek met coördinator Petra en vrijwilliger Karin over vrijwilligerswerk op het Noorderlandhuis.

Vandaag staan ze samen stralend in de krant!


Nationale Complimentendag: ‘Iedere vrijwilliger verdient een bedankje’

HOOGKARSPEL / REGIO - Jezelf zonder eigenbelang inzetten voor de welvaart van een ander. Je moet het maar kunnen. Voor Karin de Ruiter is het de normaalste zaak van de wereld. Ze is vrijwilliger bij het Noorderlandhuis in Hoogkarspel en haalt voldoening uit het helpen van de medemens. Karin: “Ik kan de dag van een ander opfleuren met mijn aanwezigheid, dat is ontzettend mooi om te zien. Het werkt ook nog eens twee kanten op. Als mijn dag erop zit verlaat ik het gebouw met een grote lach op mijn gezicht. Wat wil je nog meer?” Jaarlijks wordt op 1 maart Complimentendag gevierd. Met deze insteek vertellen Karin en coördinator Petra wat er allemaal komt kijken bij het verrichten van vrijwilligerswerk.


Coördinator Petra (links) en vrijwilliger Karin (rechts) voor het Noorderlandhuis.

Door Jordy Gomes (Rodi Media)


Karin’s avontuur als vrijwilliger begon ongeveer anderhalf jaar geleden. De reden om te starten met vrijwilligerswerk kwam door de drang om een ander te helpen, evenals de voldoening die het met zich meebrengt. “Er hangt een goede, positieve sfeer. Dat is het voornaamste als je vrijwilligerswerk doet. Het voelt nooit aan als ‘werk’ of een verplichting, maar als een moment van gezellig samenzijn”, laat Karin weten. “Ik ga blij heen, maar ga nog blijer weer naar huis. Voor mijn gevoel kan ik iets toevoegen aan de maatschappij. Nog steeds word ik er enthousiast van. Dat is het belangrijkste.” 

 

Hechte groep

Samen met een collega begeleidt Karin een groepje binnen het Noorderlandhuis in Hoogkarspel, één van de locaties van WilgaerdenLeekerweideGroep. “Momenteel staat een wekelijkse activiteit op de planning, namelijk kaarten maken. De ouderen vinden het leuk om bezig te zijn en tussendoor wordt er veel gekletst. Het werk gaat gepaard met een lach en een traan. We staan voor elkaar klaar als iemand verdrietig is en er wordt ook veel samen gelachen. De groep steekt elkaar in dat opzicht aan. Ze weten mij zelfs dingen te leren, zoals de Westfriese taal. Veel ouderen zijn al tevreden als je hen een luisterend oor kan bieden. Ze willen gewoon hun verhaal kwijt en vinden het leuk om over het verleden te praten. Over het algemeen steekt de positiviteit er altijd bovenuit. Het is fantastisch om zo’n hechte groep te begeleiden.”Matches maken

Petra houdt zich met de andere kant van het vrijwilligerswerk bezig. Ze is de ‘regionale coördinator’ vanuit VrijwilligersNH die medeverantwoordelijk is voor de matches tussen vrijwilligers en cliënten. Petra licht toe: “We kijken zowel individualistisch als in groepsverband waar de behoefte ligt. Op basis daarvan zetten we vacatures uit en zoeken we een geschikte kandidaat die bij ons aan de slag wil. Er volgt een intakegesprek en na de match volgt er een rondleiding op locatie. Natuurlijk helpen we ook met inwerken. Er wordt altijd rekening gehouden met de aangegeven voorkeuren. Als een bewoner eenmaal aan een vrijwilliger is gekoppeld en er ontstaat verandering, is dat mooi om te zien. Neem bijvoorbeeld een bewoonster die veel op haar kamer verbleef. Een goede match kan ervoor zorgen dat zij en haar vrijwilliger wat vaker naar buiten gaan. Als de klik en toewijding aanwezig zijn, ontstaan er mooie verbindingen. Voor ons is het net zo belangrijk dat de vrijwilligers zich gehoord en gezien voelen. We doen er alles aan om een fijne werkomgeving te creëren.”


Een stukje waardering

De Nationale Complimentendag biedt voor Petra een kans om de vrijwilligers in het zonnetje te zetten. “Natuurlijk verdienen de vrijwilligers het hele jaar door een dikke pluim, maar vanwege deze speciale dag leek het me ideaal om een stukje waardering naar hen uit te spreken. Iedere vrijwilliger verdient een bedankje voor het onmisbare werk dat hij of zij verricht. Zelfs als je maar een paar uurtjes per maand te spenderen hebt kun je vrijwilliger worden. Alle steun is wenselijk. Zien dat de cliënten zich op hun gemak voelen en een lach op hun gezicht toveren, daar doe je het allemaal voor.”


Vrijwilliger worden?

Interesse om vrijwilliger te worden? Je hulp is altijd welkom! Neem vrijblijvend contact op via 0229-576416 of per e-mail via info@vrijwilligersNH.nl

 

Meer informatie?

Wil je meer weten over VrijwilligersNH? Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met je op.