;
;
;

Samen tegen Eenzaamheid: ontmoet elkaar in het betekenisvol willen zijn voor een ander

Theo Viset en Patricia Kusters maken graag een uurtje vrij voor vrijwilligerswerk. Samen zetten zij zich in tegen eenzaamheid als bezoekvrienden op locatie Westerhaven in Hoorn.

"Iemand een goed gevoel geven, geeft een goed gevoel."

"Samen is het zoveel leuker!"

Dat Theo en Patricia Hoornse stads(feest)mensen zijn, is bij velen bekend. Zij brengen graag mensen samen. De slogan van de Hoornse Stadsfeesten “Samen is het zoveel leuker!” sluit goed aan bij de reden dat zij zich hebben aangemeld als vrijwilligers.

Samen tegen Eenzaamheid
Patricia: “Het idee kwam naar boven borrelen in coronatijd, toen eenzaamheid meer naar voren kwam. We hadden het er samen over; hoe moeilijk is het om een uurtje vrij te maken als twee werkende mensen? Het is een kleine moeite en locatie Westerhaven is vlakbij ons huis. Dat is echt ideaal.”

Mensenmens Theo Viset - de man die de binnenstad van Hoorn jaarlijks kleurt met muziek en een gezellig samenzijn als organisator en voorzitter van de Hoornse Stadsfeesten - heeft vele talenten. Het maken van contact met zijn medemens is er een van. Hij verblijdt zijn bezoekvriend graag met lekkere loopjes door de stad en gezellige kletspraatjes onderweg.
“Een gesprek uit zichzelf beginnen doet hij niet echt, maar eenmaal aan de praat gaat het goed. Zo heeft hij vroeger een kroeg gehad in de stad, die ik ook vanbinnen ken. En daarbij delen we de liefde voor muziek. Ik begrijp dan ook wel waarom wij gematcht zijn.”

Rollende rondjes met de rolstoel
“Door de rollende rondjes met de rolstoel ben ik mijn buurtje wel op een andere manier gaan bekijken; hobbelend door een stad vol stenen gaat op standje schildpad. Met zijn booster gaat het een stuk sneller, deze heeft namelijk naast de schildpad- ook een hazenstand.”

Patricia beaamt dit. “Het zijn inderdaad rustige rondjes. Mensen zien je toch vaak niet aankomen en gaan dan niet vanzelf aan de kant. Ik pak ook wel eens per ongeluk een stelling mee in de winkel. Hier hebben we dan samen wel weer lol om.”

“Ik maak graag een uurtje vrij voor vrijwilligerswerk omdat het iemand anders heel erg blij maakt. En mij daardoor ook!”
- Patricia

Als vrolijke vrijwilliger biedt Patricia met name een luisterend oor.
“Ik vind het interessant om iemands levensverhaal te horen. Er is een mooie match gemaakt, mijn cliënt vertelt namelijk erg graag. Vaak gaan we samen de stad in met een lijstje vol ‘vrouwendingen’. Gezien ze een man en twee zoons heeft (en geen schoondochters), vind ze het fijn dat ik met haar mee wil gaan. Als vrouwen onder elkaar shop je toch anders; gezellig mooie make-up en kleding kijken en kopen, gewoon een beetje tutten. Ze geniet enorm van de persoonlijke aandacht.”

Er wordt niet alleen gewandeld en ‘getut’. Op een zonnige dag opperde Theo het idee voor een ritje in de cabrio.
“Samen reden we meerdere rondjes door de binnenstad. Dat vond hij geweldig! Langs zijn oude kroeg, het Kerkplein en volgende keer rijden we langs zijn dochter waar zijn hondje woont. Het nummer van zijn dochter heb ik al. Toen ik een keer niet kon komen, belde ik haar op en ging zij bij hem langs. Dat is toch mooi, dat je het zo onderling af kunt stemmen.”

Ook al is het eens per week of om de week een uurtje, beiden worden zeker gemist als ze een keer niet kunnen komen.
Patricia: “Dit krijg ik dan ook wel te horen, dat ze me toch écht erg gemist heeft. Je doet het dus niet voor niets.”
Theo: “We gaan nu drie weken op vakantie. Mijn cliënt zegt dan misschien niet zo veel, maar hij begrijpt alles. De laatste keer dat ik bij hem was begon hij er uit zichzelf over. De datum dat ik weer terug ben staat duidelijk op zijn kalender.”“Maak jij een uurtje vrij voor mij?”
Lijkt het jou ook leuk om - net zoals dit mooie stel - iemand te verblijden met jouw gezellige gezelschap? Met een uurtje in de week of eens per maand geef jij iemand al een groot geluksgevoel. Maak contact, contact maakt het leven zoveel leuker!

Met liefde maken wij ook voor jou een mooie match. Bel of mail ons en kom kennismaken. De openstaande vacatures vind je op de website: www.vrijwilligersnh.nl

Meer informatie?

Wil je meer weten over VrijwilligersNH? Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met je op.