;
;
;

Zelfstandig leren reizen: OV coach Klaas helpt Artie op weg

Artie, bewoner van locatie Nieuwland, wil graag zelfstandig leren reizen van Hoorn naar haar tante en vriend in Amsterdam. Normaliter pakt ze de fiets, maar nu komt het OV eraan te pas. Hier komt nogal wat bij kijken. Vrijwilliger Klaas de Snaijer heeft al heel wat cliënten op weg geholpen en helpt Artie hier graag bij als OV coach.

Na een kennismakingsgesprek waarin de leerdoelen besproken worden, start het zelfstandig leren reizen traject. Samen doorlopen ze alle stappen van de reis naar Arties tante, zoals het vooraf plannen van de route, het inchecken, welke trein of bus je moet hebben, waar je de informatie kunt vinden en hoe je ervoor zorgt dat je op tijd uitstapt.

Het goed lezen van de borden is iets wat Artie best moeilijk vind. En ook het schakelen als de reis anders verloopt dan verwacht is een belangrijk aandachtspunt.

Door het vaker te oefenen - met name dezelfde route - krijg je beter in beeld hoe de reis verloopt en wat je onderweg kunt tegenkomen. Fijn dat een OV coach zoals Klaas meereist en hierbij mogelijke obstakels aankaart en handvatten geeft hoe te handelen.

“Als de reis elke keer hetzelfde verloopt, ben je met een paar keer oefenen klaar. Maar vaak verloopt de reis toch net anders, door een vertraging of omleiding. Samen kijken we dan naar de situatie en de oplossing. Ik geef ook altijd een kaartje mee waar de reisdetails op vermeld staan. Mocht er dan onderweg iets gebeuren, en het lukt niet om zelf te bedenken hoe nu verder, kan er altijd om hulp gevraagd worden. Gelukkig zijn er altijd wel mensen onderweg die je willen helpen.”Bedankt Klaas dat jij je inzet als vrijwilliger en Artie stap voor stap op de goede weg helpt. Zij heeft er alle vertrouwen in dat ze straks lekker zelfstandig en met een zelfverzekerd gevoel op pad kan gaan en veilig op haar bestemming arriveert.

Meer informatie?

Wil je meer weten over VrijwilligersNH? Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met je op.