;
;
;

Jonge vrijwilliger Charlotte (24 jr.) biedt mevrouw Wever (89 jr.) met haar super support weer wekelijks zicht op zwembad!

Slim, fit blijven door Aquagym! Dit plan viel echter in het water toen er geen begeleiding meer was voor mevrouw Wever van WilgaerdenLeekerweideGroep locatie Avondlicht in Hoorn, naar het Leeghwaterbad in Purmerend: de enige pijnverlichtende plek waar mevrouw Wever - nu het eindelijke na coronasluiting weer open was - zo enorm naar uitkeek. Gelukkig bood Charlotte haar weer zicht op zwembad, door zich aan te melden als vrijwilliger en gehoor te geven aan haar hulpvraag. Een mooie match waar twee bijzondere mensen elke week weer een goed gevoel aan overhouden. 

Het fysiek in staat zijn om deel te kunnen nemen aan een bewegingsactiviteit zoals Aquagym, is voor mevrouw Wever al een overwinning op zich. Hier heeft  zij, als doorzetter met altijd een positieve instelling, keihard voor gewerkt.
“35 jaar terug heb ik een ernstig ongeluk gehad met als gevolg een zware hersenschudding en een totale rechtse verlamming. Daardoor veel op bed of in de rolstoel, wat met twee kleine kinderen natuurlijk erg naar is. Maar ik heb mij daar niet bij neergelegd! Ik ben gaan trainen, trainen en nog eens trainen en heb mijzelf weer enigszins mobiel weten te krijgen. Ik blijf graag in beweging en volg de Aquagym lessen niet alleen maar ‘voor de leuk’. De oefeningen in het water verlichten de pijn. Mijn lichaam heeft het ontzettend hard nodig en het zwembad in Purmerend biedt de faciliteiten die het mogelijk maken om hier in mijn positie aan deel te kunnen nemen. Toen ik niet kon gaan, heb gehuild als een klein kind die zijn cadeautje niet krijgt."


Jonge vrijwilliger Charlotte komt zelf ook uit Hoorn. Door de coronasituatie had zij geen werk, wat haar zwaar viel. “Ik voelde me nutteloos en wilde graag iets betekenen voor een ander, zonder direct de druk te voelen van een betaalde baan."

Gezien zij eerder ervaring had opgedaan bij Wilgaerden tijdens haar stage in de zorg op haar 16e, besloot zij daar eens te polsen of ze haar helpende handen konden gebruiken. Coördinator Wanda van VrijwilligersNH, één van de labels van WilgaerdenLeekerweideGroep die zicht richt op de inzet van vrijwilligers binnen zorg en welzijn, nam contact met haar op om de mogelijkheden te bespreken. Ze was onder de indruk van de spontaniteit en de bereidwilligheid van Charlotte en maakte de match tussen wat zij te bieden had en de hulpvraag van mevrouw Wever die open stond. Vanaf het moment van kennismaking was er direct een goede klik. Beiden waren enthousiast om de match samen voort te zetten. “Dat er zo'n mooie match gemaakt kan worden tussen iemand die hulp vraagt en iemand die hulp aanbiedt met een leeftijdsverschil van 65 jaar, dat is toch geweldig!”, aldus Wanda.

Vrijwilligerswerk is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Charlotte is 24 lentes jong, maar neemt de verantwoordelijkheid voor de begeleidende rol met liefde op zich, zodat mevrouw Wever het water wekelijks kan trotseren.

Het zwemavontuur begint elke woensdag om 10.00 uur op de aanleunwoning van mevrouw Wever. Charlotte biedt hier niet alleen haar helpende handen aan, maar ook een luisterend oor. “Ik ben blij met de klik die wij hebben. Ik ben erg op mezelf, hulp vragen en accepteren vind ik dan ook lastig. Ik zeg altijd “Niet zeuren, ‘t moet beuren”. Het liefst doe ik alles zelfstandig, maar soms kan je het niet alleen. Ik leer nu om hulp te vragen en merk, mede doordat ik het altijd vriendelijk vraag, dat mensen bereid zijn om mij te helpen.”

Wat betreft het vervoer zijn ze afhankelijk van de rolstoelvriendelijke taxiservice. Een rustig ritje voordat de handen uit de mouwen gestoken moeten worden. Eenmaal in het zwembad aangekomen, helpt Charlotte bij het omkleden en ook tijdens de les houdt zij een oogje in het zeil. “Ik let goed op of mevrouw Wever haar hoofd wel boven water houdt. Daarbij vind ik het leuk om te zien met hoeveel plezier zij de les volgt. Dit geeft mij een heel goed gevoel, ik zie zo direct waar ik het voor doe.”


Na het zwemavontuur, waar rond 14.00 uur ’s middags weer veilig en voldaan thuis in Hoorn een einde aan komt, nemen zij afscheid van elkaar en verheugen zij zich alweer op de volgende keer.

 

Het vrijwilligerswerk van Charlotte draagt bij aan de gezondheid én het geluk van mevrouw Wever. Samen zijn zij sterk en halen zij het beste uit zichzelf en elkaar naar boven!

Wil jij je ook aanmelden als vrijwilliger bij VrijwilligersNH? Koudwatervrees is echt niet nodig!

Tijdens het intakegesprek worden jouw wensen en de mogelijkheden besproken. Er is vaak meer mogelijk dank je denkt.

De coördinatoren staan te trappelen om meer mooie matches te maken! Schroom niet om contact op te nemen via 0229-576416 of per mail via info@vrijwilligersnh.nl.

Meer informatie?

Wil je meer weten over VrijwilligersNH? Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met je op.