De Formulierenbrigade en gemeente Medemblik

De Formulierenbrigade helpt alle inwoners met (digitale) administratieve handelingen zoals het invullen van formulieren, regelen van digitale zaken en telefonisch contact leggen met (overheid)instanties. Voor veel mensen is het prettig of zelfs noodzakelijk als ze hiermee hulp krijgen.

De afgelopen maanden zijn er weer veel cliënten geholpen, waarvan hier een voorbeeld. Een jonge vlotte vrouw met een vrolijke babbel schoof bij ons aan tafel en stelde zich voor. Ze is een alleenstaande moeder met een jonge dochter. Door een progressieve spierziekte is ze afhankelijk van een Wajong uitkering.

De dochter heeft inmiddels de leeftijd bereikt dat er zwemlessen genomen moeten worden. In ons waterrijke West-Friesland is dat geen overbodige luxe. Door het lage inkomen van de moeder en omdat er vanuit de kant van de vader ook geen bijdrage kan worden gedaan is het voor de moeder vrijwel onmogelijk haar dochter zwemlessen te laten volgen.

In de gemeente Medemblik kunnen kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar die nog geen zwemdiploma A en/of B hebben eenmalig een tegemoetkoming krijgen in de kosten voor het behalen van de diploma’s. Men kan in aanmerking komen voor deze regelingen als u een inkomen heeft tot ten hoogste 120% van de toepasselijke bijstandsnorm en geen of weinig vermogen.

Verheugd dat deze regeling er is vraagt de moeder of wij dit voor haar kunnen regelen. Natuurlijk kunnen wij dat, daar zijn wij voor. Daarna hebben we de moeder nog gewezen op de Decemberactie die momenteel loopt. De gemeente Medemblik stelt in december een extraatje beschikbaar. Dit is bedoeld voor kinderen uit Medemblik (tot en met 17 jaar) van ouders die weinig te besteden hebben.

Nadat we het formulier online samen hebben ingevuld stelde ik toch voorzichtig de vraag waarom deze jonge vlotte vrouw dit zelf niet kan regelen, ze lijkt zo zelfredzaam. Dan blijkt weer dat men niet moet af gaan op uiterlijke schijn want de moeder bleek zware dyslexie te hebben waardoor de ambtelijke taal van alle formulieren voor haar ondoenlijk zijn om te lezen.

Met de gedachte dat haar binnenkort zwemmende dochter deze kerst een extraatje onder de boom heeft keerde ze huiswaarts.

Fijne feestdagen!

Jacqueline Dijkhuis 

Meer informatie?

Wil je meer weten over VrijwilligersNH? Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met je op.