;
;
;

Een goede start van de dinsdag

Hoe mooi is het om je vrije dag stralend te starten met een vriend? Jeroen, vrolijke bewoner van de Hollandse Cirkel in Zwaag, heeft geluk! Al 3 jaar lang staat zijn bezoekvriend Jordi Meester iedere dinsdag op de stoep om hem op te halen voor een wandeling samen, want ook hij is dan vrij. En Jordi komt niet alleen. Hij betrekt meerdere mensen om te zorgen voor een goede en vooral gezellige start van Jeroen zijn dag.

Vrijwilligerswerk: samen sterk

Jordi: “De reden dat ik vrijwilligerswerk wilde gaan doen, is dat ik graag nog iets meer wilde betekenen dan alleen maar mijn werk als verenigingsadviseur. Ik besef goed wat ik heb; ik woon in Nederland, heb gezonde kinderen, alles gaat goed. Hoe mooi is het dan om iets te kunnen doen voor iemand zoals Jeroen.

Ik kwam de vacature online tegen en dacht: dat is vlakbij mijn huis. Ik ken mijzelf, dus vrijwilligerswerk in de buurt is ideaal. Het is goed te combineren en laagdrempelig. We kunnen gemakkelijk schakelen als het regent of als het om een andere reden beter uitkomt op een ander moment.”


Samen met je kinderen vrijwilligerswerk doen
Toen Jordi begon als vrijwilliger, nam hij zijn dochter Feline mee. Inmiddels is zij 6 jaar en gaat ze al twee jaar naar de basisschool om de hoek van het huis van Jeroen. Naast dat ze daar nog wel eens naar elkaar kunnen zwaaien, ziet ze hem alleen nog tijdens de schoolvakanties. Maar gelukkig trad Jordi’s dochter Julie (2 jaar, en daarmee onze jongste vrijwilliger) haar in haar voetsporen, om zo de wekelijkse wandeling toch met meerdere vrienden voort te kunnen zetten.
Jordi: “Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen mee gaan. Dat ze leren om iets voor een ander te doen. In het begin moesten ze wel een beetje aan Jeroen wennen. Dat merkte hij zelf ook, en zei: Ik denk dat ze een beetje bang voor mij is, want ik praat zo luid. Maar inmiddels zijn ook zij vrienden van elkaar.”


Bezoekvriendinnetje Julie staat paraat om Jeroen op te halen voor een wandeling

Vrolijk vrienden vermaak
Jeroen rent graag achter Julie aan om haar te tikken. En Julie is best snel op haar loopfietsje.
Jeroen: “Ze is nog lekker speels, dat vind ik leuk!”.
Jordi: “Jeroen past altijd goed op haar. Hij bepaalt welk rondje we lopen. Het is altijd in de woonomgeving. Zo nu en dan lopen we ook langs mijn vriend ‘Pally’ (Ramon van der Pal) voor een kopje koffie onderweg. Hij heeft een hond, en soms loopt hij dan een rondje met zijn hondje mee. Hij vraagt zelf wel eens wanneer we weer langskomen met Jeroen. Ook hij vindt het hartstikke gezellig. En hij en Jeroen maken graag grapjes met elkaar.”

Deze mooie match zorgt voor plezier voor iedereen, dat straalt er vanaf! Geweldig om te zien dat Jordi meerdere mensen en zelfs een huisdier betrekt bij het vrijwilligerswerk dat hij doet.
Jordi: “Ik zie het niet echt als vrijwilligerswerk. Jeroen is voor ons gewoon een vriend waar we langsgaan.” 


Jeroen start zijn dinsdag graag samen met zijn vrienden Jordi en Julie

Veelzijdig vrijwilligerswerk
Ook vrijwilliger Mijke Groen, tevens medewerker bij VrijetijdsbestedingNH, draagt samen met haar gezin bij aan vrolijk vrienden vermaak voor Jeroen. Zo nu en dan komt hij bij haar thuis. Eerst fietste hij de route altijd samen met zijn begeleider en Mijke, maar inmiddels kan hij de route zelfstandig afleggen.
Mijke: “Jeroen is een sociale jongeman. Ik ken hem via de vakanties van Leekerweide en van Café Swaf waar hij wel eens met zijn broer kwam. Als hij bij ons thuis komt, eten we altijd gezellig samen. Hij is heel behulpzaam, dus de tafel dekt hij altijd graag en hij vraagt ook altijd of hij ook voor ons iets te drinken in kan schenken. Na het eten kijken Jeroen en mijn twee kinderen soms nog even naar homevideo’s. Lekker samen lachen. En daarna gaat hij weer met een goed gevoel naar huis.”

De kracht van persoonlijke aandacht
Er zijn veel verschillende manieren om bij te dragen en kleur te geven aan het leven van cliënten. De medewerkers, zoals Persoonlijk Begeleidster Naomi, zien de waarde van de inzet en betrokkenheid van vrijwilligers voor de cliënten van de Hollandse Cirkel.
Naomi: “Het gaat met name om de 1-op-1 aandacht; de kers op de taart. Fijn dat vrijwilligers zoals Jordi en Mijke dit kunnen bieden, gezien wij erg druk zijn met onze overige werkzaamheden en de cliënten écht genieten van de gezamenlijke momenten.”

Vacature: Groepsvrijwilliger
Naomi: “Op deze locatie hebben we 20 cliënten die hier begeleid wonen. Het zou leuk zijn als we meer groepsactiviteiten zouden kunnen organiseren. Hulp vanuit vrijwilligers die een groepslesje zouden willen verzorgen of een andere hobby hebben waar ze cliënten bij kunnen betrekken is van harte welkom.”


Lijkt het je leuk om ook bij te dragen als vrijwilliger op locatie Hollandse Cirkel in Zwaag?
Neem dan contact met ons op via 088-0451075 of info@vrijwilligersnh.nl en kom kennismaken!

Meer informatie?

Wil je meer weten over VrijwilligersNH? Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met je op.